arend ripping  

BLOG ZORGBOERDERIJEN door Arend Ripping


     
   

Welkom! 13 december 2013

     

ZORGBOERDERIJ

Onderzoek
20 juni

Waarom Samen?
1 april 2014

BVK-Wat?
14 februari 2014

Keurmerken
20 december 2013


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een blog over zorgboerderijen? Waarom?

Ten eerste behoren zorgboerderijen tot de meest inspirerende zorgondernemingen, die sinds jaar en dag ongeschoolden en laagopgeleiden een plek hebben geboden om zinvol werk te doen. Mechanisatie en automatisatie hebben door de eeuwen heen het aantal werknemers op boerderijen omlaag gebracht. In dit patroon is echter een keer gekomen doordat de kracht van boerderijen om een zinvolle dagbesteding te leveren is herontdekt. Er is altijd genoeg werk. Er wordt dicht bij de natuur geleefd. Wanneer iemand het lastig vindt om met andere mensen te communiceren dan is er de genegenheid en nabijheid van dieren.

De tweede reden voor het schrijven van deze blog is de transitie in de zorg vanaf januari 2015, wanneer de Wmo volledig ingevoerd zal worden. Er gaat veel veranderen, maar wat allemaal? En hoe kan een zorgboerderij zich voorbereiden? zullen er nog genoeg cliënten naar zorgboerderijen worden doorverwezen? Hoe gaan de geldstromen lopen? Moet ik een keurmerk behalen? En, zo ja, welke dan?

Op deze blog zal ik aandacht geven aan deze en meer vragen. Maar niet voordat ik mezelf kort heb voorgesteld en mijn persoonlijke motivatie heb verteld om deze blog te schrijven.

Ik ben Arend Ripping, 26 jaar en op dit moment student Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik loop momenteel stage voor mijn studie en ondertussen ben ik samen met mijn zus Joanne (die Maatschappelijk Werk&Dienstverlening studeert) bezig om onderzoek te doen naar hoe Groningse zorgboerderijen zich voorbereiden op de veranderingen in de zorg. Tijdens dit traject komen we veel interessante informatie tegen dat ook voor andere zorgboerderijen nuttig kan zijn. Om die reden deel ik deze informatie hier zodat anderen kunnen meeprofiteren.

Samen staan we sterker, dit geldt voor iedereen en ook zeker voor zorgboerderijen. Ben je in Friesland gevestigd met een zorgboerderij? Dan wil ik je wijzen op de mogelijkheid je bij Zorg Coöporatie Noord (ZCN) aan te sluiten, die oa aangesloten kleinschalige zorgorganisaties vertegenwoordigt bij gemeenten.

Naast ZCN bestaat er de mogelijkheid je aan te sluiten bij BEZINN dat zich uitsluitend richt op zorgboerderijen. BEZINN biedt een eigen keurmerk aan om je kwaliteit aantoonbaar te maken.

 

 
   

OVERIG

Travel through the< Westbank