ZORGBOERDERIJ

> Home

> Zorgboerderij

- missie&visie

- impressie

- foto's

> Houtvergassing

> Elzensingels

- Geschiedenis

> Contact

Op Elzenhiem werken op dit moment meerdere personen. Op en rond de boerderij houden we ons bezig met het verzorgen van het vee, het bijhouden van de elzensingels en al die andere klusjes die bij een veehouderijbedrijf horen. De koeien, kippen, konijnen en shetlandpony's vragen om een hoop aandacht. Tussen de middag wordt er samen geluncht in de kantine.

Keurmerk
Elzenhiem heeft het keurmerk 'Kwaliteit laat je zien' (KLJZ). Elk jaar schrijven we een jaarverslag en indien nodig updaten we ons kwaliteitssysteem.

Doelgroep
Elzenhiem biedt plaats aan personen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking of met psychische problemen. Wij vinden het belangrijk dat de personen, die hier komen helpen, het leuk vinden om op een boerderij te werken. Wij bieden een rustige werkplek voor een kleine groep (jong-)volwassenen. Op deze manier is er voldoende overzicht voor de begeleider en voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Er wordt bij iedere zorgvrager passend werk gezocht en aangeboden. De praktijkervaring is dat na verloop van tijd de mensen zich gaan thuisvoelen op de boerderij en zelfverzekerder worden en dat ze willen dat hun takenpakket wordt uitgebreid.

Een belangrijk aspect op Elzenhiem is respect voor elkaar en elkaar ruimte geven in de verschillen die we als persoon hebben.

Werkzaamheden
De werkzaamheden op Elzenhiem zijn heel divers. Bijna alle werkzaamheden die op de boerderij moeten gebeuren worden door onze medewerkers uitgevoerd.

Ons uitgangspunt bij het uitvoeren van de werkzaamheden: Veilig voor de werknemer en zijn omgeving.

Op Elzenhiem zijn ruim 150 runderen aanwezig deze worden gevoerd met de shovel, de boxen (slaapplekken) worden schoongemaakt met een schuif. Het vee moet regelmatig verweid worden of in de stal in een andere groepshok worden gedaan. In de zomer worden de rasters/hekken gerepareerd en de bramen gesnoeid. Er zijn ook veel andere dieren op Elzenhiem zoals kippen, konijnen, en shetlandpony's. Al deze dieren hebben verzorging nodig. Hokken uitmesten, voeren, maar ook gewoon aandacht.

In de schuur is een werkplek aanwezig  waar gesleuteld kan worden aan fietsen en machines.

Op het terrein is ook een moestuin aangelegd waar geplant en gewied moet worden.

Bij het bedrijf is 45 hectare land met 10 km elzensingel aanwezig. In de winter zijn we veel in elzensingels aan het werk. We zagen iedere winter ongeveer 500 meter elzensingel. Dit wordt in stukken van 50 cm gezaagd en eventueel gekloofd en daarna laten we het 1-2 jaar drogen, waarna het in onze kachel verdwijnt om de kantine en accommodatie mee te verwarmen.

"Het is ieder seizoen weer verrassend welke uitdagingen we weer krijgen aangeboden door de natuur en dieren om ons heen."