Skip to content
De boerderij

Elzenhiem is een echt agrarisch bedrijf met honderd koeien om voor te zorgen. Iedere dag geven we ze te eten, letten we op de gezondheid en houden we de stal schoon. Daarnaast hebben we kippen, die elke dag verse eieren leggen, en er lopen twee pony’s in de wei, die het heerlijk vinden om geborsteld te worden. Jesra, de hond, maakt het plaatje compleet. 

Naast de dieren hebben we een grote groentetuin, waar we groente verbouwen. Daar eten we zelf van én we verkopen groente langs de weg. Samen wieden we onkruid en oogsten we groenten. 

Rondom onze weilanden staan elzensingels. Dat betekent dat we in de winter regelmatig het land intrekken om de singels te snoeien en te onderhouden. 

Ook gaan we elke maand wel een keer eropuit. We bezoeken dan een andere boerderij of gaan naar een museum, zwembad of iets anders leuks.

Werkzaamheden

Op de boerderij is genoeg te doen. Deelnemers kunnen zelfstandig, of met begeleiding, met allerlei klussen aan de gang. Zo ontdekken we wat iemand aan kan en wat een deelnemer leuk vindt om te doen. Aan het eind van de dag willen we met voldoening terugkijken op wat we gedaan hebben.

Koeien in de wei op Elzenhiem

Wat we zoal doen?

 • Dieren verzorgen
 • Werken in de groentetuin
 • Met de quad het land in
 • Hout zagen
 • Creatieve activiteiten
 • Jesra, de hond, uitlaten
 • Op de maandelijkse excursie naar een andere boerderij
 • Of gewoon naar het zwembad of een museum
 • Er is altijd wat te doen…
Doel

Met onze werk zijn we nuttig bezig. We zorgen letterlijk voor onze omgeving en voor elkaar. We hebben plezier, leren onszelf en de ander beter kennen en ontwikkelen ons. Doordat we in een kleine groep werken is er tijd en aandacht voor elkaar. We werken daarbij veel buiten en we bewegen veel. Dit houdt ons hoofd en lichaam gezond.

Vaste begeleiders

Kleine overzichtelijke groep

Mooi en stoer werk!

Doelgroep

Elzenhiem biedt plaats aan personen van 18 – 65 jaar met een verstandelijke beperking of met psychische problemen. Ook personen met niet aangeboren hersenletsel op personen die weer willen participeren in de maatschappij zijn welkom. 

Jaarverslagen

Ieder jaar maken we een jaarverslag. Hierin staat hoe het afgelopen jaar is gegaan, wat we hebben geleerd en wat onze plannen zijn. Als je zin hebt om meer te lezen? Hier is het meest recente jaarverslag te lezen.

Financiering

Je kunt bij ons meewerken met financiering vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB), Wet langdurige zorg (Wlz) of via de Wet maatschappelijke ordening (Wmo). Wij zijn voor de Wmo een zorgaanbieder binnen gemeente ‘Noard-East Fryslan’. We doen dit via stichting BEZINN.

Veelgestelde vragen

Welke dagen zijn jullie open?

We zijn maandag tot donderdag open van 9.00 – 16.00 en op vrijdag van 9.00 – 12.00

Is er nog plek voor mij op de boerderij?

Momenteel zijn de meeste dagen bezet (maximaal zes personen). Mocht je niet elke dag willen komen maar 1-2 dagen, neem dan contact met ons op dan kijken we of er iets mogelijk is.

Waar kan ik me aanmelden?

Als het je leuk lijkt om mee te werken op de boerderij en we hebben ruimte, dan maken wij een afspraak voor een rondleiding bij ons op de zorgboerderij. Als dit bevalt, dan plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden de volgende punten besproken: 

 • Persoonlijke gegevens
 • Interesses en mogelijkheden (eventueel een begeleidingsplan van een vorige locatie)
 • Financieringsmogelijkheden
 • Huisregels Elzenhiem
 • Deelnemersovereenkomst 
 • De proefperiode is een maand. Als dit voor zowel deelnemer als de zorgboerderij goed voelt dan wordt de begeleiding voortgezet en is er na drie maanden een evaluatiegesprek waarin ook het begeleidingsplan wordt opgesteld met werkdoelen.

Moet ik zelf eten meenemen?

Iedereen neemt zijn eigen lunch mee en op woensdag koken en eten we samen om 12.00.

Is het werk zwaar?

We zoeken voor iedereen naar gepast werk. Sommigen vinden zwaar werk leuk, dat hebben we zeker. Anderen houden van lichter werk, ook dat is er volop aanwezig.

Wordt er bij jullie met machines gewerkt?

Ja, iedereen kan met machines leren werken op Elzenhiem. We kijken altijd zorgvuldig of dit bij je past en of je er veilig mee kunt werken. We hebben een trekker, shovel en quad. Daarnaast wordt er gewerkt met de bosmaaier en ander klein gereedschap.

Welke leeftijd hebben de deelnemers van de dagbesteding?

De huidige groep deelnemers is tussen de 26 en 62 jaar oud.

Heeft Elzenhiem een kwaliteitskeurmerk?

Elzenhiem heeft het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’ (KLJZ). Elk jaar schrijven we een jaarverslag en indien nodig updaten we ons kwaliteitssysteem.

Back To Top